Wednesday, August 31, 2011

Merdeka (Part 1: Mat Lutfi)

Bismillahirrahmanirrahim..

Apa khabar semua??....  Sihat???

Dah bape kilo berat anda naik?

Kuih raya dah berapa balang habis?

Ketupat, rendang, lemang, tapai, nasi minyak, nasi dagang, soto, mee kari...

Macam-macam menu di Hari Raya...

Macam-macam kisah di Hari Raya,

Macam-macam perkara berlaku di Hari Raya,

Macam-macam warna di Hari Raya,

Daun ketupat, lemang warnanya hijau...

Rendang warna kuning ada, merah pun ada,

Yang tak best, warna merah darah sebab kemalangan jalan raya..

Pemandu-pemandu sekalian, tak kiralah pandu bas ke, kereta ke, van ke, motosikal ke....

Please be alert with our traffic rules... please... please... and please... saya merayu... 
Kalau tak ingat diri sendiri pun, ingatlah orang yang tersayang..
By the way, thanks to pemandu bus dari Seremban à Kelantan (26/8/2011 – 8.00 malam – CEPAT EKSPRESS) kerana pemanduan yang berhemah yang telah anda tunjukkan. Terima kasih juga kerana menjaga kebajikan penumpang. Lain kali, saya mesti pilih!!! (^_^)...


MAT LUTFI
Mesti ramai yang kenal Mat Lufi kan?... Kalau tanya anak-anak muda yang selalu online, pasti akan kenal dia. Dia terkenal dalam vlogging. Kalau search kat Youtube, mesti jumpa. First rank of Malaysian’s Top 10 Youtubber... 2nd is Anwar Hadi and 3rd place goes to Maria Elena... Personally, saya lebih sukakan pendekatan yang digunakan oleh Mat Lutfi sebab contoh-contoh yang digunakan oleh dia sangat dekat dan tak terfikir oleh minda saya. Bila tengok video dia, kita akan automatically cakap, “A’ah, betul la.... memang betul apa yang dia cakap tu”. Dia bercakap tentang isu-isu yang nampak klise tapi bila dia kupas, dengan beberapa contoh..Then jadi menarik dan akan buat kita terfikir, dan memikir... (^_^)v...

-mat lutfi-
-anwar hadi-
-maria elena-
Perkara yang sama antara mereka bertiga is the language that they use to deliver their ideas. English... Anyone has problems with that? ... Tidak la fully English, ada la juga rojaknya. Adakah itu bermakna mereka tidak menghargai bahasa Melayu. Pada saya, menghargai atau tidak menghargai tidak bergantung kepada sejauh mana atau sebanyak mana kita menggunakan bahasa berkenaan tetapi apabila kita menggunakannnya dengan betul untuk tujuan, tempat, dan waktu yang betul. 

Analoginya, kalau ada orang bagi kita a present... kalau girls let say it’s a teddy bear n for the boys let it be.. ermmm apa orang selalu bagi pada lelaki?? Or lelaki jarang dapat present??. Ok..ok.. erm .. baju kot ea?? Jersi la ek... lelaki kan suka tengok bola... Adakah kita akan selalu menggunakannya.. 24/7... (bukan grup ala-ala k-pop 24/7 tu yep,... erk..).. Tak kan  la, nak tunjuk sense of appreciation kepada orang yang bagi teddy bear tu pada kita, sampai kita bawa teddy bear tu kemana-mana. Pergi kelas, shopping, makan kat kedai mamak pun kita bawak? Iye dop??? Baju pulak, tak kan sampai 24 jam pakai tak basuh-basuh... Walaupun lelaki ni, dia suka sangat ulang pakai baju yang sama especially baju yang dia suka... like my brothers... Semua ada habit yang sama... (Well,  kadang-kadang, lelaki ni lebih pandai menunjukkann kasih sayang dengan perbuatan berbanding dengan pengucapan... )   (^_^)v..
~girls only~
...nak jersi mana?? ahaks.. (8-2)

Sama juga dengan penggunaan bahasa yang betul. Cuba kita bayangkan, tak kan kalau nak beli ikan kat pasar nak guna ayat macam ni;

                “ Encik, berapakan harga ikan ni sekiranya saya ingin membelinya sebanyak satu kilogram?”

Rasa-rasanya orang DBP pun tak guna ayat yang macam ni... Orang akan cakap macam ni je...

                “ Encik... ikan sekilo, berapa?”

Ha.. kan dah jimat masa... Ringkas dan sampai maksudnya. Bahasa adalah satu medium komunikasi yang boleh difahami bersama. Bahasa pasar ke, bahasa isyarat ke, dialek ke... asalkan sampai maksudnya antara penutur dan pendengar, then.. its enough...
 
There is a BUT.... Tak kan nak guna ayat-ayat slang, rojak ataupun short form dalam coursework ataupun exam kan? Cari nahas la jawabnya tu... Ataupun waktu tu tengah ada function yang mana orang-orang yang menghadiri majlis berkenaan semuanya orang-orang ‘bahasa’... Tiba-tiba kita masuk and then.... “Yo!!! Whats up man???”.. Memang cari penampar free la kalau buat macam tu... Praktikkan la adab dan sopan yang bersesuaian dengan kehendak majlis...  Kita kan dah diajar untuk meletakkan sesuatu pada tempatnya... Semua dah besar, kan?? Jadi, pandai-pandai la fikir sendiri... 

Apa kaitannya bahasa penyampaian mereka dengan apa yang ingin saya perkatakan sebenarnya?? 

Hikhik...

Sebenarnya, saya cuma nak cakap yang mereka ni study overseas...  (Mat Lutfi dan Anwar Hadi.. Maria Elena, tak sure... but her English pun superb... )

So what??? 

Apa orang yang belajar kat local universities tak de yang boleh skipping.. eh silap... speaking macam tu ke? Ada la... Ramai gak yang dapat MUET, Band 6... (Nasib baik tak de sampai Ben 10)... Cuma kenapa dihighlightkan OVERSEA di situ...? Kalau ikut logiknya, untuk beberapa tahun mereka belajar di luar negara, mereka tak kan tahu atau kurang tahu perkembangan realiti yang berlaku di Malaysia yang tercinta ini. Namun, dalam era globalisasi, di mana dunia tanpa sempadan... Semuanya boleh berlaku dihujung jari... with just a few clicks kita dah berada di mana-mana tempat yang kita inginkan... dalam dunia ni... So, kita boleh tahu apa yang berlaku kat Malaysia walaupun kita belajar di luar negara.

Sebagai orang yang berada di perantauan dan melihat Malaysia dari perspektif di luar lingkungan, pasti mereka akan nampak apa yang orang dalam Malaysia yang tak nampak. Kita yang tinggal dalam lingkungan Malaysia, belajar di Malaysia, kita akan terbiasa dengan sistem kita. Pendek kata, kita akan berada dalam satu zon yang selesa. Seseorang yang sudah berada dalam zon yang selesa, sukar untuk melakukan, apatah lagi menerima perubahan. Apatah lagi, kalau perubahan berkenaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit.  Betul kata pepatah Melayu, “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri” Tapi, alang-alang dah berada kat negeri orang tu, bawa la pulang ‘emas-emas’ pengalaman untuk kita adaptasikan di negara kita. Emas je, logam-logam yang berkarat macam budaya pergaulan bebas, arak, tak tutup aurat tu.. tak perlu...  Kita tak perlukan semua tu... Cukuplah dengan kebejatan sosial yang dah mendarah daging dalam jiwa anak muda di Malaysia, mutakhir ini... Jangan ditambah lagi, derita Malaysia... Tinggalkan je kat sana. 

Berbalik kepada Mat Lutfi ni. Saya suka kepada pemikirannya juga yang positif dan terbuka. Mungkin terpengaruh dengan budaya mat salleh yang open minded dan professional dalam menerima dan berkongsi pendapat. Walau bagaimanapun, saya tak mengenali dia dalam dunia reality, jadi belum tahu bagaimana pembawakan dia diluar. Ada seorang kenalan saya, pernah hantar sms pada saya, ayatnya lebih kurang macam ni:-

“Kita ni jangan nak jadi hebat dekat dunia maya, dekat facebook je.. Hakikat sebenar kita adalah realiti yang perlu kita hadapi”

Dia tak merujuk kepada sesiapa, tapi hati kecil ni... ada terasa pedasnya.... (huk..huk.. batuk skit)

Tapi, konon nak mempositifkan diri, saya cuba cakap pada diri.. Its ok.. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan. Maybe kita tak bagus dalam mempengaruhi orang melalui pengucapan awam, tak mampu cakap ala-ala YB atau pemimpin pelajar yang bersemangat, full with facts and statistics.. Lengkap hujah... Dalil aqli dan naqli... Kalau menyusun kata tu, kata orang dengar tak bosan... Tapi kita suka menulis... minat kita lebih kesitu... Jadi, kita manfaatkanlah mana yang bermanfaat dan boleh memberi manfaat kepada orang... Tak kira la besar ke kecil impaknya, at least we put some try... Semua orang boleh, sebab kita kan MUSLIM!!!! Method da’wah yang berbeza... Namun matlamat tetap sama... memastikan islam menjadi addin... Ikut kemampuan masing-masing...


Alamak, out of topic...  Dah terpanjang, ingat nak pendek je tadi... Tak suka tengok entri panjang-panjang sangat... Ok, sambungan ke ‘Merdeka  (Part 2: Tajuk tak tahu lagi)’

*Saya dah melalut lagi (~_~)v

p/s 1: Sila la klik kat youtube kalau nak tengok video matlutfi yang best2... Boleh digunakan sebagai set induksi sebelum nak memulakan tazkirah. Yang latest tu ‘made from Malaysian’... kalau tak silap la.. kalau silap jangan marah, ye... Nice one... Paling tersirat bila bola ragbi diletakkan dalam tong sampah... (^_^)v

p/s 2: Mat Lutfi nak jadi pengacara dan terlibat dalam dunia penyiaran, katanya.. Mudah-mudahan dia akan berjaya dengan apa yang dicita-citakannya. Semoga kelebihan pemikiran yang ada pada dia tu, mampu mengubah paradigma pemikiran anak muda kita... Semoga ramai lagi macam dia, sebab kerja nak ubah paradigma ni bukan kerja individu... tapi kerja bersama... Apa yang penting.. KERJASAMA... (:

Tapi apapun, SELAMAT HARI KEBANGSAAN YANG KE-54... 
~ maknakan kemerdekaan kita ~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails