Friday, August 8, 2014

Baik Cikgu Mati

Assalamualaikum w.b.r.

Alhamdulillah...

'Writing mood activate' kononnya. Tapi, InsyaAllah dalam mood untuk menghasilkan penulisan yang istimewa buat yang teristimewa. ^_^

Menempuhi hari-hari dengan anak-anak istimewa berjaya menyingkap sisi-sisi kesabaran dalam diri. Teori dulu kedengaran mudah tetapi boleh dikatakan tak sampai 20% pun yang digunakan.

Selebihnya, kita bergantung kepada keadaan murid. Seringkali terjadi, kata-kata yang diucapkan seolah-olah adalah teguran daripada Allah. Paling sentap ialah pernah sekali kata-kata ini diucapkan ketika pada kebetulan yang sama emosi berada pada kemuncak ketidakstabilan.

"Baik cikgu mati!"

T_T

Allah. Kita tahu mereka tidak berdosa kerana kata-kata yang keluar dari bibir mereka adalah di luar kawalan mereka. Lalu dibawah kawalan siapa?

Tentu DIA.

Sedih. Dah tentu saya sedih. Hampir gugur air mata. Serius saya kehabisan kata-kata. Bungkam.

Tiba-tiba terasa seperti diri ini tidak berguna. Tiada berkesan cara-cara yang digunakan untuk memegang hatimu, nak. Cikgu belum cukup usaha, agaknya ya?

Sungguh, pada waktu berkenaan, rasanya kecewa yang amat. Tak keterlaluan mengakui sampai pernah terfikir layangan tangan cikgu menyinggah pipi. Alhamdulillah, masih ada rasional dalam diri.

Kalau tidak pasti cikgu akan menyesal. Menyesal yang teramat sangat. Apalah yang nak diturutkan sangat pada kepongahan hati sendiri, kelak membawa rugi.

Sepatah kata sabar, begitu mudah ditutur. Namun, bukan mudah mahu membiarkan patah itu larut dalam diri lantas membentuk akhlak yang menjadi hiasan peribadi.

Lantas saya bersetuju dengan satu konklusi. Jalan ini tetap harus aku jalani, bukan dengan hanyut menjadi orang lain bahkan setia menjadi diri sendiri. Menggapai redha Ilahi itu lebih manis daripada berbahagia dengan pujian manusia.

Moga Allah mudahkan, moga hati juga terus tenang. Amin ya Rabbi...

Monday, August 4, 2014

Kandang Nafsu

Assalamualaikum...

Test2x..
First time update blog gne HP. kelass uolls... hoho... Alhamdulillah, lepas ni mudah2an makin banyak la updatenya. InsyaAllah.

aku telah membina kandang untuk ayam kamu,

ingat,
jangan ayam kamu saja yang kamu kandang,
kandangkan sekali nafsumu.

**scene dia nasihat adik dia jangan berjudi lagi.

Semalam duk menyembang dalam group wassup dengan dak Hanim. masa tu, saya la mulakan dulu dengan post lagu ungu-bila tiba ... sebenarnya lagu tu dah ada lama juga. tapi baru famous. agaknya lepas tragedi MH370, MH 17, pembantaian ataupun genoside Zionis terhadap Palestinian ni baru manusia mula rasa hidup bertuhan dan kembali berfikir yang kematian tiba tidak diketahui bilakah masanya..

Baiklah, berbalik kepada ayat yang tampalan di atas. Lagu bila tiba tu merupakan ost filem sang murabbi manakala ayat tu pula ialah petikan dialog yang diucapkan oleh sang murabbi.

Sebulan kita mengandangkan nafsu di bulan Ramadhan. Tetapi sedih bila akhiranya tersungkur di hari kemenangan. Allahu.

Thursday, July 31, 2014

RedhaNya

Bismillahirrahmanirrahim..... ^_^

Masa berlalu dan detik-detik terus dilewati.
Musim berubah begitu juga dengan insan yang berada di sekeliling kita.
Silih berganti.
Tidak akan selamanya kita akan tetap berada dalam momentum yang sama.

Mungkin tiba masa untuk kita kembali muhasabah. Melihat kembali matlamat yang kita teguhkan dalam hati kita suatu ketika dahulu. RedhaNya yang kita dambakan pada satu detik, beransur sirna. Terganti dengan kepuasan hati manusia... Allah

Istiqamah bukan mudah.
Payah.
Jerih.
tapi manis diakhirnya.

Bertahanlah.

Wednesday, July 9, 2014

Kembali Menulis, InsyaAllah... ^_^

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, tak sangka dapat menulis lagi dalam masa yang terdekat. Ada sebabnya yang menjadi pemangkin kepada saya untuk menulis lagi.

Jeng.... Jeng... Jeng...

Apakah sebab itu.....?

Haaa, saya mungkin belum ceritakan lagi yang  currently saya tinggal di Rumah Guru. Kejiranan saya, semuanya cikgu-cikgi warga sekolah SK (LKTP) Chini Timur 2. Yang menariknya lagi, saya tinggal serumah dengan dua orang ibu taw. Yang berPJJ dengan suami masing-masing. PJJ pun boleh jadi satu cerita juga, tapi tu kita cerita dalam post lain la pula ye.

"Errr, menarik sangat ke?"

"Sangat menarik kot.... Fefeling ibu-ibu sikit.... teeeeeeet... Apekah kesengalan ini?" hoho

Selaku bujangan, saya seringkali berhadapan dengan situasi 'krik-kri'k apabila para ibu-ibu atau bapa-bapa di sekolah bercakap tentang anak masing-masing di sekolah.

"Anak aku sakit la semalam. Risau betul. Dah dua hari cirit birit"

"Kau tahu, pagi tadi anak aku liat betul nak bangun. Puas aku nak kejutkan"

"Akak, semalam anak kite dah boleh merangkak"

"Umai, akak nak cerita dengan kau ni, waktu akak nak bersalin dulu, akak sampai minta maaf dengan suami tau. Nangis-nangis akak. Eh, kau jangan gelak mai. Takut taw! Buat nye nyawa akak sampai kat situ"

Hukhuk.


Here and there, they are talking about their kids and routine. Mulanya rasa macam, "Eh macam dah tak ada topik lain nak bincang. Kenapa kita tak sembang tentang Gaza ke, Palestine, GST, Hudud, dan sebagainya isu lain."
 

But then, after I go through the situation. Barulah saya sedar yang, semua itu yang membentuk watak penyayang dalam diri mereka sebagai seorang guru. Senyumnya, keceriannya, gurau sendanya, sangat menampakkan watak seorang guru. Dunia mereka adalah menyantuni golongan kanak-kanak. Menjaga dan bercerita tentang anak masing-masing adalah cara yang terbaik untuk mereka memahami dan menjaga anak didik masing-masing. Sampai sekarang, saya masih begitu mengagumi aura keguruan rakan-rakan sekerja saya. Saya suka melihat mereka berada dalam kelas, sinar yang terbit dari mata anak-anak didik mereka. Ceria melihat mereka masuk ke dalam kelas. Ianya perasaan yang sangat indah, seperti terbang di awangan, ditemani pelangi yang keriangan. Jua marah dan rajuk menjadi drama yang mencuit hati untuk ditonton. Pasti kerana sayang, maka sesekali atma anak-anak dibentak.

Dan saya menjadi pemerhati setia. Mencatat tips-tips penting parenting dalam kepala sahaja. Lalu, saya pun berkata kepada diri, kenapa saya tidak mencatat sahaja di blog. Setidak-tidaknya, boleh saya gunakan pada masa-masa akan datang. Kalau catat dalam kepala, selalunya cepat je lupanya. Jadi lepas ni, akan ada rentetan post bertajuk TIPS PARENTING... InsyaAllah, saya pun nak beli buku Prophetic Parenting nanti, sebab nak tengok perkaitan yang kakak-kakak dan abang-abang saya di sekolah tunjukkan ni dengan cara yang Rasulullah buat. InsyaAllah.

Catatan,
Siti Umairah Othman
11 Ramadhan 1435 H
Felda Chini Timur 2

Friday, July 4, 2014

BM oh BM !! ^_~

Assalamualaikum w.b.r....
 
Saya pernah bertekad untuk tidak memberikan komentar bertulis tentang Baitul Muslim sehingga saya sendiri melalui fasa berkenaan. Kenapa? Haha. Of course la sebab orang yang layak untuk menulis tentang Baitul Muslim itu adalah insan yang pernah melalui fasa itu sendiri. kui3x....

Tetapi, makin ditahan rasanya makin membuak-buak  rasa ingin menulis. Makin disimpan makin banyak yang terluah pada tempat dan masa yang tidak sepatutnya. Maka, demi menjaga nama sebuah ikatan yang suci, maka ada baiknya saya menconteng blog sendiri. Kang tulis dalam facebook, banyak nau spekulasinya. Hahaha... Ini semua poyo! Ngeh3x..

Kita yang pernah duk dalam rahim dakwah tarbiyyah pasti tahu maratib amal. Kalu dop tahu, siap sedia la nak kene rendam dalam air sejuk pukul 3 pagi. Giler! Kejam kot tarbiyyah sampai kene rendam. Doh mung dop khabar ekpun, quran dah tinggal berbulan-bulan dop sedor. Time orang buat ke mung, khabar pulok mung kate tarbiyyah tu kejam.  Ambe dop kate ke orang lain, boh. Ambe kate ke diri ambe sendiri, boh. Kalu terasa jugok, pakat kite beruboh. Kiamat dekat doh, syurga bukan boleh main booking free2x...
 
 

dear readers,
Step by step:

1. Individu Muslim
2. Keluarga Muslim.
3. Mujtama' Muslim
4. Kerajaan Islam.
5. Daulah Islamiyyah.
6. Khilafah Islamiyyah.
7. Ustaziatul A'lam.

Yang duk sebut BM oh BM itu, adalah step yang kedua.

Common question:

"nti dah settle BM ke belum?"

"bile nak kawen?"

"Taaruf dengan siapa"

hohohoho.... itulah soalan yang senang ditanya, tapi susah giler weh nak jawab. Sudahnya.

"Diam itu lebih baik. Sabar itu sangat indah. Penantian itu satu jalan mendapatkan pahala dan doa itu sebaik-baik senjata"

Hahahaha... Itu semua jawapan dalam hati. Terngiang-ngiang dalam benak fikiran. Bisu pada lisan. Menghiris tangkai hati. Lazimya, buat senyum kambing, sambil mata berkelip-kelip. Mohon kepada sebuah pengertian.

Dulu-dulu masa zaman kanak-kanak ribena ni, ambe dop care pun ke BM nih... Yang ambe tahu, kita ni kena all out, giving our best to the community. Melangkah ke semester 5 di kampus, semboyan BM mula kedengaran. Masa tu pun, atas keperluan komitmen, maka segala anasir-anasir ke arah itu cuba untuk diurus sebaik mungkin. Masuk ke tahun akhir. Fuh! Memang tak ada topik lain yang dibincangkan. BM, BM dan BM.
 
 
 
"Eh, mat tu BM dengan min ni la. Tak sangka betul"

"Uolsss tahu tak, ukhti ni BM dengan akh tu"

Gossip. Gossip dan Gossip.

Oh, dunia semata-mata.

Dari awal mengenal istilah BM, perkara yang terpasak teguh dalam jiwa ialah, apabila fardhul muslim kita dah sedia dan setel, maka insyaAllah itu maknanya kita sedia untuk  ke melangkah ke alam baitul muslim. Dah tu, yang muslimat dan muslimin yang masih belum berkahwin walaupun usia semakin bertambah tu bagaimana pula? Apakah mereka  belum bersedia? Bagaimanakah pula yang dikatakan telah bersedia? Oh kiranya mereka sampai bila-bila tak boleh kahwin?

Macam tu?

Dengan mata kepala saya sendiri saya telah menyaksikan seorang kakak yang sangat saya kagumi, walaupun usia sudah menginjak ke 30-an dan masih belum berkahwin namun himmahnya dalam perjuangan bahkan lebih hebat daripada para muslimin. Kelantangan, ketelusan serta istiqamah walaupun dalam keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan. Respect! Memegang taklifan penting, memimpin beberapa usrah, mengisi slot tamrin, menguruskan rumah anak yatim dan miskin serta menjaga ahli keluarganya yang lain kerana kedua ibu bapanya telah meninggal dunia. Tidak pernah saya dengar keluhan dari bibirnya. Tekun melayani sms orang kecil seperti saya yang baru mengenal lapangan sebenar. Sungguh saya menghormati dirinya.

People keep asking why you didn't marry yet? When you are going to get married?

Hal berkenaan adalah rahsia Allah yang kita sendiri belum ketahuan bila masanya. Ya, sudah tentu kita tahu KENAPA kita belum berkahwin dan hal ini ternyata berlaku kepada ramai muslimat.
 
Ramai muslimin memilih untuk berkahwin dengan muslimat yang berada di luar rahim dakwah dan tarbiyyah dengan alasan, takut dengan muslimat yang jauh lebih tsiqah berbanding dirinya sendiri. Manakala, seorang muslimat pula lazimnya meletakkan satu matlamat untuk berkahwin dengan muslimin yang sama-sama bergerak kerja, faham kehendak dakwah dan tarbiyyah. Dengan harapan, mudah bagi dirinya untuk terus men'itima'kan diri dengan perjuangan selepas berBM.

Masa berlalu dan musim berganti, kelihatan seperti jodoh sealiran tidak kunjung tiba. Boleh faham tak perasaan muslimat tu? Sejujurnya, saya sangat faham. Bukan seorang dua sahabat muslimat yang datang berkongsi rasa. Ramai. Manakala, ada segelintir dari kita pula sangat tega menghukum sukma sahabat yang lain dengan tujahan lisan seperti berikut:

"Enti memilih sangat ni. Ye lah, kalau tak kenapa sampai sekarang tak kahwin?"

"Kenapa enti pilih lelaki tu. Kan ramai lagi muslimin yang lain. Tak lalu UBM dulu ke, tanya dan sebagainya?"

Saya tak salahkan juga sahabat yang bertanya, tetapi saya jauh lebih memikirkan perasaan muslimat yang ditanya. Terluka kot hati dia. Tahu tak, dia seboleh-boleh dalam keadaan yang belum berkahwin ataupun berkahwin bukan dengan yang bukan sealiran jauh di sudut hati dia ada tersimpan keinginan yang dalam untuk melibatkan diri dalam gerak kerja. Sungguh. Percayalah.


Dia sudah mengenal maratib amal, dan dia tahu langkah selepas berBM ialah dengan usaha pembentukan mujtama' muslim. Lantas apa yang dia lakukan ialah terus menerus membantu masyarakat. Menjadi mata dan telinga masyarakat. Maka bertambah gentarlah muslimin dengan kehebatan dia.

Dari satu sisi yang lain, ada muslimat yang menerima muslimin yang bukan sealiran tetapi baik akhlak dan agamanya untuk berBM. Kerana apa?

Kerana wanita itu Allah kurniakan satu kelebihan yang tidak ada pada para muslimin. Rahimnya yang akan menjadi tempat tumbuhnya benih yang dengan harapan, mampu untuk menjadi anak panah Islam. Menyambung usaha dakwah dan tarbiyyah umminya, yang secara zahirnya tampak sirna. Tangannya sendiri mungkin tidak mampu menggoncang dunia, tetapi dia punyai impian besar agar anak yang diayun dalam buaian mampu mencipta masa depan ummat yang lebih gemilang.
 
Apapun, kita harus berbalik kepada satu perkara
 
"Sekali berada dalam jalan perjuangan, jangan pernah diangkat kaki untuk meninggalkannya"

 
   


Jodoh itu kisah yang belum pasti, kabur barangkali pada mata sesetengah orang. Tetapi jalan juang itu sudah sedia berada dalam genggaman. Maka peganglah erat-erat. Teruskanlah melangkah. Usah mudah goyah. InsyaAllah, laluannya memang bukan mudah, namun buahnya pasti indah.
 
Bagi yang berkira-kira, apakah sekiranya aku tidak berbaitul muslim makanya aku sampai tidak menyumbang kepada pembentukan mujtama' muslim kah?
 
Kita tengok balik kepada muwasafat tarbiyyah. Salah satu ciri peribadi muslim adalah bermanfaat kepada orang lain. Andai ditakdirkan kita ini tidak dapat mengumpul pahala dengan berbaitul muslim, maka jangan sampai kita menjadi fardhil muslim yang sia-sia. Setiap orang ada jodohnya, kalau tiada di dunia insyaALLAH tersedia di akhirat.
 
Berbaik sangka dengan Allah dan teruskan berdoa.
 
Sabar dan bertahanlah.
 
Cari keberkatan.
 
Tenanglah.
 
Wallahua'lam.
 
 
Catatan,
Siti Umairah Othman
6 Ramadhan 1435H
Chini Timur 2.

Friday, June 6, 2014

Kini, saya seorang cikgu......

Assalamualaikum w.b.r....

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Tiada lagi lafaz yang lebih indah melainkan kalimah hamdalah memujiNya yang Maha Esa, atas segala nikmat dan kurniaan. Dah hampir dua bulan sebenarnya saya menyandang title cikgu ni. Walapun sebenarnya belum sah jawatan lagi, tapi hari-hari yang dilaluinya banyak mengajar saya tentang erti kehidupan yang sebenar. Terkadang saya berfikir, adakah sebenarnya saya terlalu memberatkan fikiran tentang falsafah kehidupan sehingga terabai untuk menghadapinya? Entah.

Memang exactly tak sama apa yang saya alami sewaktu praktikum dengan menjadi guru sebenar. Tetapi ilmu dan pengalaman sewaktu praktikum banyak mempersiapkan saya untuk menghadapi hari-hari yang mendatang.

Ramai yang bertanya,

"Bagaimana sekolah?"

"Seronokkah di sana?"

Well, I'm having fun here... at SK (LKTP) Chini Timur 2. All the teachers are awesome! The kids are intelligent and energetic. I just love the air, community and the feeling of 'belongs to'.

Alhamdulillah.

Here I stand and here I am. Whatever comes, I'll just face it. Allah is always there for me :)

Chaiyyok umai!!! ^_^







Sedikit warna-warni suasana di sekolah:







Wednesday, February 5, 2014

Saya yang bercakap tentang PERJUANGAN

[Ini cuma contengan. Bukan penulisan ilmiah mahupun karya sastera indah]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Senyum dulu.
Pandang langit biru.
Pandang pokok hijau.
Tarik nafas.
Alhamdulillah.

Tajuk nak gempak je kan? (Padahal tak gempak langsung). Gaya penulisan pun nak je berubah (depends on mood la kan) Sekarang tengah bersantai-santai tanam serai, jadi nak tulis yang santai-santai sahaja.

Macam-macam kalam perjuangan yang kita dapat baca kan:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh." (At Taubah : ayat 111)

"Janganlah kamu mengira bahawa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezeki." (Ali Imran : 169)

"Dan di antara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya kerana mencari keredhaan Allah." (Al-Baqarah: ayat 207)


Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau pun merasa berat.
(Q.s.,at-Taubah:41).’


Semua orang pun ada perjuangan mereka masing-masing. Jadi semua orang boleh digelar sebagai pejuang. Bezanya cuma adakah kita menjadi pejuang yang disebut namanya ataupun tidak. Pejuang ideologi, pejuang keamanan, pejuang Islam, dan pelbagai lagi title pejuang yang lain. Makanya, dalam banyak-banyak perjuangan tu, mesti la ada pejuang yang akan melabel perjuangan orang lain salah, die punya sahaja yang betul. Bahkan ada juga yang mungkin menganggap orang lain di sekeliling tak faham perjuangan yang dia ingin bawa.

Haaaaa. Thats my point.

Benda simple je sebenarnya yang saya cuba untuk highlightkan. Bukan kisah orang lain pun. Dulu kan, saya selalu fikir, macam mana ye nak meyakinkan keluarga tentang perkara yang saya nak orang lain tahu, perkara tu betul? Macam mana ye, saya nak keluarga benarkan saya untuk terlibat dalam aktiviti yang saya suka buat? Macam mana dan macam mana. Dilema setiap kali balik bercuti sebab tak dapat nak keluar macam kebanyakan orang lain (plus duit sendiri pun tak de kan? ;)

As time goes by, saya sebenarnya bersyukur kerana saya dibesarkan dengan didikan yang sebegitu. Sedikit kongkongan tetapi ianya membolehkan saya belajar tentang limitasi dalam setiap hal yang ingin saya lakukan. Berbalik kepada adakah benar ibu dan bapa kita tidak faham perjuangan dan minat kita?

Hoho... Saya pun pernah rasa dan pernah cakap macam tu. Terasa kepoyoan berganda2x bila akhirnya saya sedar yang, "aku boleh cakap abah ngan umi tak faham perjuangan. sedangkan mereka yang terlebih dahulu berjuang untuk memastikan aku hidup hingga ke hari ni!!!" Allah. Sanggup cakap macam tu. MasyaAllah. Siapa la kita tanpa mereka. Kita mungkin selalu nampak matlamat. Jalan mana nak lalu tu, redah aje la. Sampaikan kita mungkin merosakkan jalan yang menyebabkan adanya kita menumpang di bumi Allah Taala ini.

Kita selalu nampak usaha yang jauh, sehinggakan kita tak nampak pada usaha yang boleh kita buat depan mata kita. Selalu nak ada perjuangan yang besar sedangkan kita terabaikan perjuangan kecil yang merupakan pintu kepada perjuangan besar. Keredhaan Allah s.wt itu terletak kepada keredhaan kedua ibu bapa. Apa salahnya bersabar seketika, bina kepercayaan, pegang keterikatan. Lain rasanya pergi bergerak kerja dengan restu ibu bapa dengan tanpa pengetahuan ibu bapa. Lain sungguh dan rasa macam ada bunga-bunga sepanjang jalan. Nak cakap, bahagianya rasa. Allah sahaja yang tahu.


Jadi, antara tips yang boleh digunakan untuk mengenggam kepercayaan ibu bapa untuk membenarkan kita bergerak kerja ialah:

1. Masa nak minta izin tu, kita tak buat ayat minta izin. Tapi ayat makluman.
"Abah kak nak pergi Agro Resort ni. Ada program"
Jangan tanya boleh ke tak. Memang la tak boleh jawabnya nanti.

2. Masa kita duk kat rumah tu, jangan la nak berlagak mem besar sangat. Tak nak buat kerja rumah. Masak pun tak. Of course la saya sendiri pun tak pandai masak. But at least kita try. Cuba buat sikit-sikit. Daripada kondisi baling ke dinding tak pecah, kepada boleh di makan pun dah ok. Walaupun rupanya tak berapa nak senonoh sangat pun, dah ada sikit peningkatan pun jadi la. Lain kali kita cuba lagi. Mak ayah ni suka kalau kita mencuba. Walaupun komen dieorang sekadar 'boleh la' tapi hati berbunga beb bila tengok nasi habis dimakan dan kek tinggal habuk je. Kalau yang lelaki tu, tolong baiki barang-barang rumah yang rosak, potong rumput, kemas bilik sendiri pun dah cukup mengembangkan hati mak ayah sebenarnya.

3. Kalau kita tahu yang kita tak boleh lepas dengan program jauh, kita pergi je la program yang dekat. InsyaAllah, sahabat akan faham. Kita tak boleh tergesa-gesa dan rasa macam nak buat semua. Yang mana kita boleh buat tu, kita buat pelan-pelan. Dan kalau perlu korbankan acara liburan, korbankan aja dong. Yang mana prioriti tu, kita dahulukan. InsyaAllah akan ada ruang lain untuk berlibur.

Jadinya, jom kita sama-sama berangkat dalam jalan perjuangan bersama redha ibu dan bapa.. ^_^

Monday, January 27, 2014

Where we belongs to?

Sebenarnya,
Tidak kira walau di mana kita berada,
Negeri (ibu negeri dalam kurungan)
  1.  Johor Darul Takzim (Johor Bahru)
  2.  Kedah Darul Aman (Alor Setar)
  3.  Kelantan Darul Naim (Kota Bharu)
  4.  Melaka Bandaraya Bersejarah (Bandar Melaka)
  5.  Negeri Sembilan Darul Khusus (Seremban)
  6.  Pahang Darul Makmur (Kuantan)
  7.  Perak Darul Ridzuan (Ipoh)
  8.  Perlis Indera Kayangan (Kangar)
  9.  Pulau Pinang Pulau Mutiara (Georgetown)
  10.  Sabah Negeri Di Bawah Bayu (Kota Kinabalu)
  11.  Sarawak Bumi Kenyalang (Kuching)
  12.  Selangor Darul Ehsan (Shah Alam)
  13.  Terengganu Darul Iman (Kuala Terengganu)
Wilayah Persekutuan
  1.  Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  2.  Wilayah Persekutuan Labuan
  3.  Wilayah Persekutuan Putrajaya

    Nak belajar Geografi ke apa ni? Hihi.

    Begini.
    Dulu saya selalu rasa yang saya macam tak sesuai berada di Terengganu. Walaupun Terengganu merupakan negeri di mana saya membesar. Saya tidak dapat sepenuhnya menghayati jiwa menjadi orang Terengganu. Bukan tidak berbangga dengan diri sendiri tetapi entah, rasanya seperti ada bahagian yang tidak lengkap, walhal negerinya cantik, budayanya menarik, insyaAllah orangnya baik-baik. (Curi tagline MB)

    Dan sungguh, saya sangat seronok dan berbahagia di Bumi Melaka. Disitulah bumi saya menerima tarbiyyah. Susah kan nak lupa, pada satu tempat yang meninggalkan impak besar dalam kehidupan kita. Kelantan pun sama, bumi yang membina karektor awal remaja saya yang memberi kesan kepada kedewasaan saya. Dan sebuah daerah di Johor, iaitu Muar. Tiga bulan je kot kat situ, tapi berat rasa hati nak tinggalkan. 

    Jadi saya lantas membuat perbandingan, kenapa tempat-tempat berkenaan begitu dekat dengan saya. Ahha!! Akhirnya saya come out with one simple conclusion. Mana taknya saya sayang dengan tempat berkenaan, setiap ceruk saya dah lalui, setiap jalan saya jelajahi (hiperbola sikit). Pendek kata, saya independent di sana. Saya bergerak ke mana-mana tanpa sekatan. Sampai kereta tu berapa kali nak kena servis. Jauh berjalan, sampai ke Kelantan. Bukan tak pernah sarapan pagi kat Melaka, makan tengahari di Kuala Lumpur, makan malam di Kedah, makan awal pagi esoknya di Pulau Pinang, dan berakhir di Perlis. Pernah juga makan malam di Melaka, makan lewat malam di Bangi, sarapan pagi di Sabah. Satu kepuasan dan keseronokan dapat travel. 
  4. Di rumah pula, saya travel secara maknawi. Haha. Apa la yang aku nak mengarut lagi ni. Travel saya bukan di jalanan. Hanya minda saya sahaja yang berjalan sejauh-jauhnya sedangkan jasad saya statik. Perjalanan minda ni bahaya. Terlebih berfikir tanpa dipandu boleh tersesat jalan. Mula la membina sangkaan-sangkaan yang tidak sepatutnya. Lebih-lebih lagi banyak masa yang ada. Macam sekarang pun dah mengarut entah ke mana. Sebenarnya, saya cuma nak cakap tentang:

    Tidak kira walau di mana kita berada, r
    ahmat Allah s.w.t tetap ada dan sama sebenarnya. Walaupun kita rasa kita tak seronok dengan tempat di mana kita berada sekarang, tetapi Allah masih menginginkan kita berada di situ, pasti ada hikmah yang Allah ingin sampaikan.. Ianya bukan mengenai tempat. tapi mengenai hati dan kesediaan kita. Kalau saya suka biah di Melaka, kenapa tidak saya berusaha untuk menjadikan tempat saya sekarang sebagaimana saya berada di Melaka. Bukan tiada pondok ataupun kuliah agama di sini. Bukan tiada program. Ada. Jadi, apa masalah saya sebenarnya? ;)
Belajar tawakkal dan belajar menerima. Belajar menelan kembali nasihat yang saya bagi kat orang. Sebab tu saya kena ada blog, supaya saya boleh tengok balik apa yang saya dah tulis sebelum ni, sejajar ke tidak dengan tindakan yang saya buat sekarang.

So, no more post sedih-sedih nak berpisah la bagai. Saya kena appreciate tempat di mana saya berada sekarang. Maknakan taklifan baharu, maknankan suasana sedia ada sebelum menyahut panggilan ke destinasi lain yang mungkin ada cerita lain buat saya. Mudah-mudahan saya dapat menyempurnakan misi sepanjang menunggu posting ini. InsyaAllah.

Till the next post, keep calm and have faith.
Sabar dan bertahanlah. 

My dream.. :)

Friday, January 10, 2014

Understanding women

Bismillahi wal hamdulillah.

Apabila kelapangan mula menjengah, kita akan menjadi rindu kepada sebuah kesibukan. Sedangkan apabila kesibukan meribut, kita cuma mengharapkan segalanya selesai dengan baik. Sesungguhnya saya berterima kasih kepada insan-insan yang sudi untuk mengajukan soalan agar dengannya saya menghabiskan waktu dengan berfikir.

Ada soalan yang sangat menarik diajukan kepada saya yang saya ringkaskan untuk bagaimana memahami muslimat. Ianya soalan yang sukar untuk diperjelaskan dengan teliti, berdasarkan statistik mahupun fakta dalam mana-mana buku. 



Hehe... Epik sungguh rasanya gambar ni. Tapi itulah hakikatnya. Sedangkan saya yang sejenis ini pun sukar memahami sekeping hati milik wanita, apatah lagi yang namanya lelaki. Ternyata, terdapat hikmah yang lebih besar yang Allah ingin berikan. Apabila saya memulakan pencarian atas talian, terdetik di hati ini:

"Mengapa tidak aku mencari dengan menggunakan istilah 'memahami muslimat'. Rasanya itu lebih menepati persoalan."

Lantas saya meneruskan carian. Nyata sekali, memahami muslimat itu dipisahkan oleh satu perkataan yang mempunyai maksud yang cukup signifikan iaitu PERANAN menjadikan ayat yang sepatutnya ialah 'memahami PERANAN muslimat' . Mulianya seorang perempuan dengan menyandang gelaran muslimat, menjadikan Islam sebagai CARA HIDUP sehingga akhirnya dia mampu berperanan.

Maka saya kira, ada ketikanya saya menjawab persoalan dengan tidak mengambil kira Islam sebagai pelengkap perempuan itu. Saya khilaf. :'(

Sedangkan dijadikan mulia seorang perempuan itu apabila hadirnya Islam yang diterjemahkan melalui akhlak Rasulullah. Kisah yang selalu kita dengar sebagaimana berikut.

Suatu hari ketika berjalan, Rasulullah melihat bahwa wanita tua yang suka menyakiti baginda Rasulullah tidak ada di tempat biasanya. Di tempat yang biasa baginda lalui selalu saja wanita itu menaburkan duri dan najis. Baginda Rasulullah kemudian bertanya kepada orang perihal wanita tua itu. Ternyata wanita tua itu telah jatuh sakit. Tiada seorang pun menziarahinya Lalu baginda Rasulullah datang menziarahinya. Dibawanya hadiah.

Ketika berjumpa Rasulullah, wanita tua itu menyangka bahwa Rasulullah akan balas dendam dengannya. Wanita tua itu berkata, " Wahai Muhammad (dia memanggil Rasulullah dengan Muhammad saja), engkau hendak membalas dendam kepadaku ya! Mentang-mentang aku sakit?"

Baginda Rasulullah menjawab, " Tidak, saya dengar Ibu sedang sakit, saya datang untuk ziarah. Ini ada hadiah untuk Ibu".

Maka menangislah wanita tua itu dan berkata, " Baru aku tahu bahawa orang yang paling aku tentang itu adalah orang yang paling baik."

Akhirnya wanita tua itu masuk Islam. Halus benar akhlak baginda Rasulullah, sebab itulah perjuangannya cepat berhasil. Akhlaklah yang berperanan penting. Orang bisa masuk Islam hanya karena terpikat oleh akhlak beliau. Inilah yang sepatutnya dicontoh oleh pejuang-pejuang akhir zaman.

Lihat, sungguh tepat sekali. Hanya dengan Islam, martabat seorang perempuan diletakkan pada tempatnya tanpa dizalimi oleh eksploitasi ataupun idea feminisme yang kononya ingin menyamatarafkan lelaki dan perempuan.

Rasanya sungguh tak layak untuk meneruskan tulisan ini sehingga ke isi berikutnya. Terasa kepoyoan kuasa dua. Tapi kalau tak tulis, makin terasa tulisan tu berlegar-legar dalam kepala. Berpusing bagaikan ada perkara yang tidak selesai. Suka untuk saya menyimpulkan persoalan apakah yang diinginkan oleh seorang muslimat daripada bakal suaminya. Jawapannya cumalah:

Dia cuma mahu diberikan peranan yang selayaknya. Peranan sebagai hamba Allah, sebagai isteri, sebagai anak kepada ibu bapanya, kepada ummi kepada anak-anak kalian, mungkin juga peranan dalam masyarakat dan agama. Itu sahaja yang dia mahukan.

Teringat saya kepada buku tulisan Pahrol Mohd Juoi melalui perbualan penulis dengan Mak Langnya yang membekas di hati saya sehingga kini. Saya salinkan bulat-bulat tanpa edit.

Dalam dialog yang pertama:

"Mak Lang tak pernah bayangkan suami Mak Lang mesti begini dan begitu... Hati Mak Lang terima bulat Pak Lang kamu sejak di akad nikah. Yang Mak Lang fikir, macam mana Mak Lang perlu buat bila dah kahwin nanti... Kena masak, kena jaga rumah, kena layan suami, kena didik anak... Mak Lang sedia itu sahaja. Mak Lang fikir singkat sahaja. Tak pandai pasang angan-angan."

Manakala dalam dialog kedua:

"Apa falsafah hidup Mak Lang?"
"Mak Lang tak pandai. Mak Lang hanya buat apa yang Mak Lang patut buat. rasanya Pak Lang pun begitu. Rasa kami sama, sebab selalu bersama.
"Tapi ada orang selalu bersama, tapi rasa mereka tetap tak sama.... Kenapa Mak Lang?"
"Tak tahulah pula. Tapi mak Lang dulu selalu buat macam ni... Mak Lang selalu fikir apa yang Pak Lang rasa, bukan yang Mak Lang rasa. Kalau keadaan macam ni, macam mana Pak Lang buat. Kalau macam tu, macam mana pula Pak Lang bertindak. Entahlah, akhirnya Mak Lang rasa : Dalam diri Mak Lang, Mak Lang tak ada... yang ada cuma ada Pak Lang."


Hoho, memang susah sangat nak capai ke tahap Mak Lang. Seriously. Teori memang mudah, praktiknya belum tentu. Itu prinsip Steven Covey 'Seek to understand than to be understood'.

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebajikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat ke pada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Maksud Surah al-Taubah(9):71).


Nota kaki: Sekiranya ayat ini ditadabbur dengan mengambil kira pembentukan baitul haraki, pasti berjumpa dengan jawapan kepada semua persoalan. Tiada yang lain diharapkan dalam sebuah baitul haraki melainkan keberkatan dan mardhatillah. Retorik ke semua ni?

Wallahua'lam.

Sunday, January 5, 2014

Jujur aku belum

Bila ditanya tentang bila,
Jujur aku belum fikir.

Bila ditanya tentang siapa,
Jujur aku belum jumpa,

Bila ditanya tentang bagaimana,
Jujur aku belum tahu.

Bila ditanya kenapa,
Jujur aku belum siap.


Saya pernah bertanya kepada seorang teman.

"Macam mana boleh bangkit daripada kelukaan lama. Maksudnya macam mana awak cuba lupakan seseorang yang dulu awak suka?"

Mudah sahaja jawapannya.

"Saya cerita kat Allah je kak. Cinta kan milik Allah. Jadi, kalau dia nak ambil, itu memang dah milik dia. Boleh jadi jugak perasaan yang kononya cinta selama ni, bukan sebenarnya cinta. Saya cuma diuji. Mujur jugak kak. Saya tahu dia orang yang salah sebelum kami berkahwin"

Saya tersenyum. Hebat jawapannya. Tarbiyyah Rabbani memang begitu. Terasa getar rasa yang tersimpan.

Jadi, mintalah cinta dari Allah dan sebarkanlah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails