Saturday, October 29, 2011

a strong bond

Bismillahirrahmanirrahim..

Muhasabah petang Sabtu:


Kadang-kadang, saya adalah seorang pemerhati...

Jadi, saya suka memerhati tingkah laku, tutur bicara semua orang yang berada di sekeliling saya mahupun yang saya pernah kenal. (termasuk juga dengan orang yang saya tak kenal)

Bukan untuk membuat penilaian.

Tapi untuk mengambil iktibar..

(Siapalah diriku ini untuk menilai. Itu kerja Allah.. huu~)

Makin ramai yang saya kenal, makin banyak yang saya belajar.

Semua orang adalah menarik, sebab semua orang ada kisah tersendiri.


Hebatnya semua orang, hebat lagi pencipta semua orang itu.. ^^v

Yang paling saya suka tengok ialah bila mana satu orang sangat rapat dengan satu orang yang lain..

(Ish, bukan nak cakap dengan ayat mudah.. Suka terbelit-terbelit ni..)

Senang kata, macam belangkas. Dimana ada yang ni, mesti ada yang tu..

Superb la.. very strong bond... ada chemistry yang sangat kuat. yang susah terurai..

Bukan tak pernah bergaduh, bukan tak pernah masam muka, tapi tetap bersama... (so sweet-bukan macam gula-gula kapas yang akan kecut bila dah terdedah pada udara)

Sampai dulu pernah juga saya dengar orang cakap mengenai lesbian. Teruk kan!!

Tak baik.. Sebab bila kita kenal, tahu, dan faham, rupanya itulah yang dikatakan ukhwah..

Sangat indah. Sebab sahabat-sahabat yang kita jumpa atas dasar Islam ini berkongsi banyak wacana yang sama dengan kita. Terlalu banyak perkara yang ingin dibicarakan bersama. Kalau dapat jumpa dan bila mula berbual, memang susah la nak berhenti. Keseronokan yang amat.



Tapi, truly cakap.. Saya memang tabik kalau tengok persahabatan yang erat antara dua orang yang mengalahkan kembar ni. Kembar pun tak nak pakai baju sama. Tapi sahabat ni, tak kisah. Pakai baju sahabat pun tak kisah. Tak berkira.... Bukan ada pertalian darah pun. Mak lain, bapak lain. Tapi boleh rapat. Hebak2x..

Inilah yang dikatakan indah apabila bersahabat kerana atas dasar pertalian agama. Subhanallah.. Jalan perjuangan yang onak berduri tu, sebenarnya ada mawar yang indah di tepiannya. Terima kasih Ya Allah kerana mengirimkan kepadaku sahabat-sahabat terindah.


We stronger when we unite.

Dear sahabat,

Walaupun saya tak banyak bercakap dengan kamu-kamu semua, tapi kamu semua banyak bercakap dengan saya melalui perbuatan, dan InsyaAllah saya boleh faham setiap perbuatan itu, without  further explaination and as I said, I am an observer... ^^v

4 comments:

  1. sso sweeeeeeettt .
    name pon sweet

    ReplyDelete
  2. best!
    bile bace post ni..
    di minda terbayang bbrapa psangan shbat...
    wink! heeee ^_^

    ReplyDelete
  3. yup.. sweet kan za.. macam za dan... teeeeet.. ^^v

    ReplyDelete
  4. murabbi: sebab terbayangkan mereka la maka terjadinya post ini.. cuti ni kak umai habiskan dengan satu daripadanya... very nice.. ^^v

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails