Monday, October 10, 2011

Bila Bulan Pakai Cincin

Bismillahirrahmanirrahim...

Subhanallah 3x...

Tak terlafaz kata syukur, apabila berkesempatan untuk menyaksikan fenomena moon ring pada malam tadi. Bukan senang untuk mempunyai peluang sebegini. Kagum melihat ciptaan Allah. Cantik sungguh. Lebih indah bila suasana berkenaan disaksikan bersama-sama dengan sahabat, setelah usai mesyuarat ringkas bersama-sama sahabat seperjuangan dalam Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) dan perkongsian ilmiah Baju Kurung vs Baju Melayu oleh Ustaz Zhulkhairi. Banyak yang berlaku dalam satu malam, dan ianya indah-indah berlaku. Syukran Ya Allah.. Seperti biasa, Engkau sentiasa kaya dengan nikmat.. Sedangkan hambaMU terus-terusan melakukan dosa dan khilaf. Astaghfirullahalazim~



Jom kita tambah ilmu sikit mengenai fenomena ni. Ye la, malam tadi dah buat macam-macam analogi dah.. Malaysia dipayungi cahaya bulan penuh yang terang bendera la.. Kita dibawah lembayung cahaya la... Atas cahaya, bawah cahaya.. dan macam-macam lagi.. Dah ilmunya kurang, itu yang buat fakta sendiri tu...

Fenomena a ring around the moon ini actually hanya optical fenomena. Optical fenomena ini bermaksud interaksi antara cahaya dan matter. Nama sebenar fenomena ini adalah Halo. Halo ini terjadi apabila ais cristal yang berada di lapisan atas troposfera langit dihambat dengan cahaya dari bulan ataupon matahari. Ini pekara yang sering sahaja berlaku di mana-mana di seluruh dunia apabila lapisan troposfera penuh dengan ice cristal. Eceh! Dah macam cikgu sains sekolah rendah korang pulak kan. Ingat lagi dulu kecik-kecik aku buat awan dalam gelas. Letak air panas dalam gelas and seketul ais atas gelas. Nanti dekat ruang yang ada tu jadilah awan! -sumber-

Tak banyak info dalam Bahasa Melayu yang saya dapat. Dalam Bahasa Inggeris, tak berapa nak faham..



Tapi mungkin satu pengajaran yang dapat kita fikirkan bersama, mengapa kita begitu kagum melihat perkara yang jarang-jarang sekali berlaku, tetapi benda yang ada depan mata kita anggap biasa. Bila ada kejadian pelik yang berlaku, mesti kita rasa macam.. "Wah, excitednya!!!" Tapi kita terlupa pada banyak-banyak perkara yang Allah dah hadirkan dalam kehidupan kita.. Even kejadian kita sebagai manusia pun, masih banyak persoalan yang belum terungkai... Jadi, jangan sedih tak dapat tengok moon ring (yes.. yes!!! saya dapat tengok.. hehehe).. sebab masih banyak nikmat keajaiban yang berlaku disekeliling kita yang perlu terlebih dahulu kita terokai..

Wallahua'lam..

Tarikh kejadian: 9 Oktober 2011

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails