Thursday, June 10, 2010

...PESAN PADA DIRI....






Salam dari seorang Umairah....

Pernah tak dengar lagu ni.... Kalau tak silap saya la kan, lagu ni sama-sama naek dengan lagu Mentari Hidup (hehe... natra) waktu saya dekat sekolah dulu.... waktu tu tak ingat la form brape... Mesej lagu ni sangatlah mendalam...it touches me a lot... Everytime when i feel like busy doing all the duniawi task... listening to this song... will make me feel like something crushing my heart... and it will separate into pieces... huhu...As time goes by, people will think, they are just good enough... and need nothing to help them settle down with their problems... itu silapnya kita... ini peringatan untuk diri sendiri.... Tapi, lagi bagus kalau kawan-kawan yang lain terasa perkara yang sama... Mudah-mudahan setiap kali kita terlupa, akan ada yang mengingatkan kita.... try la kawan-kawan sumer hayati betul-betul liriknya... maksud saya dengan mendalam dan dari bait ke bait... tersentuh jiwa kita sebagai hamba ni, yang sering tersasar dari tujuan sebenar kita dihidupkan ke dunia... apa tujuan kita dihidupkan sebenarnya???? Adakah lalai dengan duniawi sampai kita terlupa yang ajal akan datang menjengah bila-bila masa dan tak tanya kita dulu pun....

Renungkanlah lirik lagu ini sebagai sebuah pesan pada diri......

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

C/O
Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan Itu yang ku dambakan Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..


Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team
Hakcipta :
Hijjaz Records Sdn. Bhd

1 comment:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails