Monday, July 10, 2017

Menjadi ibu Part 1

Assalamualaikum w.b.r.

Salam cinta dan kasih sayang.

Sempat pula update blog hari ni kan. Selepas setahun lebih. Ke dah dua tahun?

Sebab kena menghadap erpi dengan line yang tersipu-sipu malu. Makanya kita menerawang la sekejap-sekejap ke blog kita.

Dalam tempoh tak update blog ni sebenarnya macam-macam yang berlaku. Dah selamat menjadi seorang isteri dan juga alhamdulillah dah menjadi seorang ibu. 2 fasa dalam kehidupan yang sumpah tak sama dengan fasa bujangan yang lebih santai (ni dalam definisi dan kondisi saya la. orang bujang lain ada yang lagi busy dari orang berkahwin. banyak komitmen kerja, jemaah dan juga ibu ayah. tak sama ye, lakaran kehidupan kita ye kawan-kawan)

Sebelum kahwin memang kita nampak yang manis-manis kan. (One day nak tulis tentang proses taaruf dengan my mr engineer handsome) Terbayang la alangkah seronoknya berpegangan tangan sambil berlari dibawah lembayung senja. Ataupun bersiar-siar ditaman bunga, sesekali disengat lebah.

Hahahahahahahahaha

Hakikatnya.

Realitinya.

Tidaklah begitu. Well, ada la dalam sebulan dapat rasa semua tu. Lepas tu, kita akan terus dapat alami realiti hidup berumah tangga.

Tentang pengorbanan hati dan perasaan.

Tentang menguruskan rumah tangga.

Tentang bersabar dan terus bersabar.

Tentang merajuk.

Tentang bertolak ansur.

Tentang hidup dengan 'makhluk planet lain'

Dulu kita duk bayang-bayang nak hias rumah cantik-cantik. Nak kemas-kemas.

Sekarang kena belajar bernafas dalam timbunan kain.

Pinggan kadang tak sempat nak berbasuh.

Sapu sampah kadang berselang hari.

Mop apatah lagi.

Penat ke? Entah.

To be true, memang penat sebenarnya.

Sebab apa?

Sebab zaman bujang dulu saya tak memaksa diri sangat untuk jadi rajin. Natijahnya sekarang bila dah kahwin kita rasa susah nak buat semua tu.

Jadi, sangat penting untuk anak dara yang membaca blog ahkak ni untuk sedar tentang kepentingan mempersiapkan diri dengan kemahiran berumah tangga.

Memasak

Mengemas rumah

Mengurus pakaian

Mengendalikan anak kecil.

dan

MENGURUS EMOSI

Thats all for this time. To be continued..... :)

adiosss

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails