Wednesday, February 15, 2012

dah lama

Bismillahirrahmanirrahim..

Dah lama kan? Memang dah lama pun...

Yup!! dah lama tak update blog.. Macam-macam, yang berlaku.. (pada orang sekeliling).. Hidup saya sendiri masih seperti biasa... Turun naiknya itu, lumrah kehidupan... Tak perlu nak fikir kenapa dan mengapa.. Fikirkan bagaimana....!!!

Apa strategi, teknik dan kaedah yang perlu digunakan. Kalau tak boleh jugak, macam mana?...

Modifikasikanlah!!!

Erk, macam mana tu..

Baiklah, let say kalau dalam nak mendidik anak-anak istimewa.. Boleh ke kita nak ajar konsep tambah tu macam ni:

"Baiklah sayang, tambah itu merupakan proses menentukan nilai akhir bagi dua atau lebih jumlah.. bla..bla.. bla"

For sure la mereka akan terpinga-pinga.. Mata berkelip-kelip banyak kali.. Dalam hati " Apa la yang cikgu ni nak ajar"

So macam mana nak buat?

Perlu tunjuk contoh dulu, bagi barang-barang maujud, terang satu demi satu.. dan macam-macam lagi la caranya... (naik turun tangga macam cerita teera zameen paar pun boleh juga)

Macam tu juga la kehidupan sehari-harian kita.. Our power has the limit.. We can't control everything...!! The only things that we can do is, to modify apa yang ada depan mata kita.. Sesuki hati nak buat modifikasi kan? Salah guna kuasa ke tu...? Urm, people has the right to has their own judgement... Kita boleh pegang konsep, kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua.. wallahua'lam~

1 comment:

  1. wamakaru wamakarallah. wallahu khairul makirin.
    kita merancang. Allah juga merancang. namun sebaik2 perancang adalah Alllah

    rindu kat umai :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails