Sunday, August 15, 2010

.... RAMADHAN ......

Salam dari seorang Umairah...

Syukur ke hadrat Ilahi, masih lagi bernyawa..
Tak lupa selawat serta salam keatas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w

Sedar tak sedar.. Hari ni da masuk 5 Ramadhan.. Dan hampir sebulan juga blog ni terbiar sepi...
Bukan tak sudi, menulis barang seinci tapi.... biarkanlah... ternyata DIA lebih mengerti...

Dihujung minggu Hari Ahad ni, tetiba rasa rindu pada keluarga... (Bukan tak de kerja, bahkan 'assingnment' pun tengah menggunung ni), tapi sekali-sekala melayan perasaan pun best jugak...

Teringat sangat pada si bongsu Imran yang ingin dipanggil adik... (yang lain pun ingat jugak... huhuhu)... Tahun ni first time dia puasa... Nak sangat tengok macam mana dia puasa .. aktif ke tak... Teringat waktu mula-mula belajar puasa dulu... (daku terkenang)...

Dah2 jangan layan perasaan sangat.... Nak citer pasal Imran je hari ni..

1 Ramadhan tu Imran puasa separuh hari je... katanye penat balik sekolah...

2 Ramadhan tu, baru dia puasa.. Masa 'call'... (dalam dialek Kelantan)

kak > adik poser ke hari ni?

adik > erm... (dengan nada lemah)

kak > (lah siannyer adik- dalam hati)... pahtu adik nok g mne 2 (abah da bgtaw nak g bazar)

adik > nak g keda... beli air...

Dah tak sanggup nak tanya banyak2... lemah benar bunyinya... budak baru belajar puasa...

Biarlah... ini satu bentuk tarbiyyah untuk dia...


Renungan: Apa cerita pula kalau da besar panjang, tapi masih lagi tak puasa tu???

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails