Saturday, May 1, 2010

...ALLAH SAYANGKAN KITA...


Setiap apa yang berlaku pada kita rupa-rupanya memang percaturan dari Tuhan..
Itu dah memang satu perkara yang kita semua sedar, tapi kadang-kadang kita buat-buat lupa...

Agak-agak bila kita akan ingat balik..???

Hmm...
Susah kan, nak jawab soalan tu??
Sebenarnya tak susah pun... Cuma kita je yang susah nak admit khilaf sendiri..
Kita akan ingat balik bila tiba-tiba kita diingatkan kembali oleh Allah...

Macam mana tu???

Tak ada macam mananye... kita semua tahu hakikat ni... bila kita dah lalai, bila kita dah lupa, bila kita dah leka, asyik buat benda2 lagha, then Allah akan ingatkan dengan cara yang cukup halus... dengan macam-macam cara... CONTOH:

  • Ble kte da lme x baca al-Furqan, then one day kte g ceramah or terdengar radio yang mengingatkan kita kebaikan baca al-Furqan. Mse 2 akan terdetik dalam hati kita. "Astaghfirullahazim, sbb bz da brape lme ak x bce Quran. Sedangkan Uthman yang jdk ketua negara pun boleh hbskan Quran wak2 solat."
  • Ble dah lme x cntct parents, (dah lebih 3 hari ke..), then kte nampak one of our classmates tgh call parents die... barulah rse cam.."Huhu, ap khabar mak ayah aku, dah lama x call". Kita pun bukak cntct number n dail cari mak ayah kte... (dengan rasa bersalah yang teramat)
  • Bila ada kerja yang banyak(konon bz la)... ibadah dah kurang.. ala kadar je.. Lepas solat tertidur... nampak cam letih je... Barang-barang da mcm x terurus... Pastu rasa mcm nak online kejap, terbuka website pasal crite Rasulullah. Hmmm... Walaupun baginda ketua ummat, tapi still buat kerja rumah sendiri... Aduh, kerdilnya diri ni x terkata...
Lemahnya kita sebagai manusia kan?? Diri kita pun Allah yang jaga... so, whats the point of nak jdk riya' n so on... hidup kat dunia ni menumpang je... Ble2 Allah bleh tarik nyawa kte... So, ble rse mcm jauh dari Allah, cepat2 lah pujuk diri dan hati... moga kita x terlalu jauh kerana Allah sentiasa sayangkan kita....(=


1 comment:

  1. slalu diriku leka dgen dunia ini...mjur ad teman mengingatkan,ad guru menerangi,ibu ayah menasihati dan ad Tuhan masih menyayangi diri ini...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails