Wednesday, November 27, 2013

Sukakan seseorang?

Assalamualaikum w.b.r...

Tarik Nafas.


Hembus.

Rasakan H2O di sekeliling kita.

Alhamdulillah. Tenang kan. Nikmat yang Allah bagi. Kalau kita stress, keluarkan kesesakan yang mendesak. Rasakan nafas baru di sekeliling kita. Tenangkan hati. InsyaAllah, masalah kita tak akan lebih besar berbanding Allah.

Dulu waktu sekolah, kalau cikgu tanya: "Siapa yang sedang bercinta?"

Semuanya alim-alim kucing malu nak angkat tangan. Lepas tu cikgu tanya: "Awak semua tak pernah bercinta dengan ibu bapa ke? Cinta tu bukan sekadar antara lelaki dan perempuan sahaja. Tetapi, dengan sesiapa sahaja yang kita sayang pun, kita bercinta dengannya."

"Oh, begitu. Baru tahu"

Polos kan kita waktu kita di usia remaja. Macam-macam yang saya jumpa pendapat tentang cinta antara lelaki dan perempuan ni.

"Sunyi la tak ada pak we. Kita nak cerita masalah kita kat sape?"

"Eh, buat apa nak bercintan-cintun. Kita perempuan zaman sekarang dah tak perlukan lelaki"

"Saya tak nak bercinta sebelum kahwin. Saya tak nak teman lelaki. Saya nak suami"dan macam-macam lagi. 

Saya pula lebih selesa dengan pendapat:


"Cinta akan tiba pada satu saat yang tepat, tidak akan cepat tidak akan lambat. Just on time. Mudah-mudahan hanya sekali, dengan insan tepat dengan asbab yang diredhaiNya."

Pesan Murabbi saya: "Sabar dan bertahanlah dengan perancangan itu"Cinta juga merupakan satu fitrah. Teringat cinta monyet zaman sekolah rendah.

"Cikgu, saya tak suka la dia macam ni. Tak payah la nak suka saya. Huhu. Kita kan kecil lagi"

"Eh awak ni, cinta tu kan fitrah. Hati dia ada dalam diri dia. Mana awak boleh suruh dia tak suka awak. Awak tak suka dia, biarla. Dia suka awak, mana awak boleh halang"

"Ala cikgu ni... Huhu"


Berkali-kali juga saya diajukan soalan ini oleh muslimat yang ingin menjaga hati, diri dan pergaulannya. Saya sangat bersyukur ditemukan oleh Allah dengan mereka yang  bersungguh-sungguh menguruskan fitrah. Saya tahu, Allah menghantarkan persoalan mereka kepada saya supaya dengan itu, saya juga dapat menjaga diri saya. Sesungguhnya, bukan satu perkara yang mudah bila perlu menjaga hati ini dan sekali lagi kita harus mengingatkan diri, "Dimanakah Allah dalam urusan kita?"

Lazimnya mereka akan datang dalam keadaan malu-malu. Membawa perbualan sehingga bertemu kepada titik bicara.

"Bagaimana agaknya untuk kita melupakan seseorang?"

Suka untuk saya mengingatkan diri saya sendiri, apabila diajukan soalan. Jangan pernah anggap persoalan itu adalah persoalan kecil dan elakkan tertawa. Jangan sama sekali. Ini peringatan keras! Setiap yang bertanya itu, punya hajat dalam hati. Dan bukankah menyempurnakan hajat saudara seakidah itu sangat dituntut? Senyum. Elakkan bertanya siapa gerangan orangnya, sekiranya dia tidak bersedia untuk memberitahu. Ketahuilah, dia sedang berperang dengan hati sendiri dalam satu mujahadah yang besar.

"Sahabatku sayang. Sesungguhnya perasaan yang hadir dalam diri itu tidak salah sama sekali. Pertamanya, kita kena tengok balik. Kenapa kita menyukainya. Kerana agama, paras rupa, kekayaan, atau keturunan. Jika agama, maka berbahagialah. Kamu menyintainya kerana kamu memerlukannya. Keduanya, lihat pula pergaulan kita dengan dia. Adakah melebihi batas syariat? Adakah dia tahu kita menyukainya? Jika usia kita dan persediaan kita memang sudah pantas buat kita untuk melangkah ke maratib amal selanjutnya. Maka, nah. Teruskanlah. Jangan kata soal perigi timba. Sekarang orang ambil air guna paip air je. Konsep perigi timba tak wujud pun dalam Islam. Baitul muslim ada, murabbi ada. InsyaAllah. Tujuan yang baik. Wasilah yang tepat. Pengakhirannya pasti baik. Soal diterima ataupun tidak. Itu rahsia Allah"

"Ehhe, malu la kak"

"Akak pun bukannya orang berpengalaman. Tapi peganglah kata-kata dan doa ini: " Ya Allah, sekiranya dia yang Engkau titipkan rasa sayang di hati ini, adalah jodohku. Maka permudahkan jalan bagi kami. Sekiranya bukan dia yang Engkau kirimkan padaku, maka pisahkanlah kami dengan kasih sayang dan persuadaraan Islam. Hadirkan insan yang tepat, pada waktu yang tepat, dengan asbab yang tepat dan dengan dia aku mampu terus berkhidmat untuk Islam"

"Tiada jawapan lain. Sama-sama kita mujahadah. Pahit, tapi untuk syurga yang indah. Bertahanlah"No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails